Ensimmäinen cornish rex
2440
Cornish rexin historia on ainutlaatuinen. Kesäkuun 21. päivän aamuna 1950 Cornwallissa, Englannissa, Nina Ennismoren navettakissa Serena synnytti viisi pentua. Rouva Ennismore huomasi pentujen synnyttyä, että yhdellä pennuista oli vahva kihara turkki. Hän ajatteli, että turkki on vain vielä kostea eikä kiinnittänyt siihen sen suurempaa huomiota ja jatkoi päivärutiinejaan. Suureksi hämmästyksekseen, kun pennun turkki oli kuivunut, hän huomasi, että kiharat olivatkin säilyneet.

Kun kiharaturkkinen pentu kasvoi, kävi ilmeiseksi, että se oli erilainen kuin muut pennut. Erotuksena tavallisiin tanakkarakenteisiin brittiläisiin kotikissoihin, Kallibunker (kuvassa vasemmalla), kuten rouva Ennismore oli pennun nimennyt, oli itämaistyyppinen. Kissa oli kevytrakenteinen ja pitkähäntäinen ja sillä oli suuret korvat, kiilamainen pää sekä kiharat viikset.

Nina Ennismore oli perehtynyt rex-kaneihin, jotka olivat myös kiharaturkkisia, ja hän arveli, että hänellä saattoi olla pentueessaan uusi kissamutaatio. Ennismoren käyttämä eläinlääkäri kehotti häntä ottamaan yhteyttä herra geneetikko A. C. Judeen. Jude oli samaa mieltä, että turkki oli samankaltainen kuin rex-kaneilla ja hän suositteli kutsumaan pentua rexiksi. Jude kannusti Ennismorea astuttamaan emo Kallibunkerilla. Astutus tuotti yhden suoraturkkisen ja kaksi kiharaturkkista pentua. Astutus uusittiin ja jälleen syntyi kiharaturkkisia pentuja.

ästä alkoi cornish rex kissarodun historia. Nimensä rotu sai kiharoiden rex-kanien sekä syntypaikkakunnan Cornwallin mukaan ja tätä mutaationa syntynyttä uutta rotua alettiin kutsumaan Cornish rexiksi.

2446Yksi Kallibunkerin jälkeläisistä oli nimeltään Poldhu (kuvassa oikealla). Se oli epätavallinen jo ollessaan cornish rex, mutta sen lisäksi se oli sinikilpikonnavärinen uros (kilpikonnakissat ovat tavallisesti kaikki naaraita). Sinikilpikonnaurokset ja geneettisesti samanlaiset kilpikonnaurokset ovat hyvin harvinaisia ja useimmiten steriilejä. Poldhua kuitenkin käytettiin melkein kaikille sen naarassukulaisille ja se jätti useita cornish rex jälkeläisiä.

Nykyisin kiistellään, oliko Poldhu todellakin sinikilpikonna. Jotkut kasvattajat väittävät, että Poldhu olisi ollutkin väriltään sinitabby. Poldhusta säilyneet mustavalkoiset kuvat osoittavat, että kissalla oli selvät tabby-kuviot. Kuitenkin, kun Poldhun omisti tunnettu kissankasvattaja Brian Sterling-Webb ja Poldhua tutkivat useat geneetikot, näyttää todennäköiseltä, että Poldhu todellakin oli sinikilpikonna.

USA:n ensimmäinen cornish rex ja vähän nykytilanteesta

2449Ensimmäinen cornish rex saapui USA:han vuonna 1957, kun San Diegolainen Fran Blancheri toi maahan Poldhun tyttären, LaMorna Coven, ja sen veljen, Pendennis Castlen. Pendennis Castle kuoli vähän saapumisensa jälkeen eikä ehtinyt siittää yhtään pentua. LaMorna Cove oli astutettu Poldhulla ennen lähtöään Englannista ja se synnytti neljä cornish rex pentua, jotka olivat ensimmäiset USA:ssa syntyneet cornish rexit. Kahdesta näistä pennuista, Diamond Lil ja Marmaduke (kuvassa vasemmalla), tuli USA:n cornish rexien kantakissat.

USA:ssa cornish rex rotua jalostettiin "outcross-menetelmällä" lähinnä siten, että jalostukseen käytettiin eri rotuisia kissoja (hybridi). Näiden joukossa oli joitakin kaikkein solakampia rotuja, kuten siamilaisia, mistä seurasi, että cornish rexin vartalotyyppi muuttui yhä itämaisemmaksi. Tästä tuli amerikkalaisten cornish rexien tunnusmerkki erotuksena tanakampiin brittiläisiin cornish rexeihin. Outcross-jalostus siamilaisen kanssa toi myös siamilaisvärit (naamiovärit) cornish rex kissoille.

Cornish rex on verrattain uusi rotu ja tästä syystä harvinainen, mutta sen suosio on kasvussa myös USA:ssa. Vuonna 1987 CFA (USA:n kattojärjestö) rekisteröi 589 cornish rexiä ja se oli 12. suosituin rotu. Vuonna 1998 CFA rekisteröi 735 cornish rexiä. USA:ssa syntyneiden cornish rex pentujen määrä ei kata yhä enenevää kysyntää, vaan pentua saattaa joutua odottamaan huomattavan kauan varsinkin tunnetummilta kasvattajilta.
Suomentanut Tea Tuominen
alkuperäinen teksti: Diane Straka, DNA-kissala, USA
Tekstilähde: Suomen Rex-Kissayhdistys ry. - Finska Rex-Kattförening rf.

Cornish rexien suomen valloitus
Suomeen tulivat ensimmäiset rexit Tanskasta ja Englannista vuonna 1967. Rodun kasvatus alkoi jo seuraavana vuonna. Nykypäivänä cornish rex kasvattajia on maassamme runsaasti ja pentuja on käytännössä aina saatavilla. Cornarimme ovat euroopan korketasoisimpia ja yleisesti ottaen terveitä.

Kiinnostus rotua kohtaa sen kuin vaan nousee. Jatkuvasti tulee uusia kasvattajia ja rexejä rekisteröidäänkin vuosittain reilu sata. Cornish rex oli myös eniten rekisteröity lyhytkarvarotu vuonna 2003. Kukapa ei haluiaisi olla rexin omistaja! ;)