Cornish Rex

 

Rasen cornish rex fick sin början i Cornwall, England 1950 när en huskatt, Serena, födde en hankattunge som hade vågig päls och kroppsformen liknade siamesens. Den här hanen fick namn Kallibunker och parade senare sin egen mamma samt några av sina systrar och då fick man veta att den vågiga pälsen nedärvdes autosomalt recessivt. På grund av att rasen var ny och avelsbasen smal genomförde man tidigt flera olika inkorsningar. Uppfödarna använde britter, burma, siames och russian blue för att bredda avelsbasen och utveckla utseendet.

Den första cornish rexen importerades till Sverige från Danmark 1968 och rasen fick direkt luft under vingarna, eftersom efterfrågan på det udda och ovanliga utseendet var ganska stor och det ryktades att allergiker kunde ha rexkatt utan besvär. Man började genast importera nya avelskatter och rasen fick så småningom en stabil svensk stam. I dagsläget är cornish rex en populär ras, det finns många aktiva uppfödare i nästan hela landet och det finns kattungar tillgängliga året runt. I Sverak registreras det årligen 250-300 cornish rex. De svenska cornisharna har bra kvalitet och de går bra på utställningar.

Karaktären är väldigt social och aktiv. Om man vill ha en katt som bara sitter fint i soffan ska man inte skaffa en cornish rex, men dom passar perfekt till en person som vill ha en mysig värmekudde på knät när man själv sätter sig i soffan. Cornish rexen älskar sällskap och kommer förmodligen lägga sig på dig så fort du sätter dig ner. Som sagt är cornishen väldigt aktiv och atletisk som ras. Dom vill vara med vad än du gör och livet är aldrig tråkigt med dessa små apor. Du stryker dina kläder med en katt på axlarna och försöker ta ut katten ur kylskåpet där den äter upp din gurka. Rasen är känd för sin aptit. Dom vill äta nästan vad som helst så det är bra att ha lite koll på midjan. Men ändå är dom som chokladpraliner, tar man en, har man svårt att motstå att ta fler!Sweetpurr's Chunky Monkey, CRX n 03